Управление на споделянето на интернет в Muddog
Muddog е P2P VPN, в който участниците споделят интернет връзките си. Както вие използвате връзката на друг участник, така и други могат да достъпват интернет през вашия компютър. Това използва пропускателната способност на вашата връзка, а външните услуги може да виждат достъпа като идващ от вашия публичен IP адрес.
Разлика между VPN връзката и споделянето на интернет
Под Linux и Windows споделянето започва след инсталиране на пакета. Под macOS започва след първото стартиране на приложението и одобряване на фоновата услуга. След това услугата се стартира автоматично и при включване на компютъра. Споделянето работи независимо от личната VPN връзка.
| Действие | Моят VPN | Споделяне на моя интернет |
|---|---|---|
| Стартиране на услугата | Трябва да се свържете ръчно. | Стартира автоматично. |
| Свързване с VPN | Използвате връзката на друг участник. | Продължава да работи. |
| Прекъсване на връзката | Връщате се към обичайната интернет връзка. | Продължава да работи. |
| Затваряне на прозореца на приложението | Остава свързан, ако вече е бил свързан. | Продължава да работи. |
| Спиране на услугата или премахване на пакета | Приключва. | Приключва. |
Промяната на личните VPN настройки, например обхват, държава или MTU, не рестартира текущите сесии за споделяне.
Проверка на състоянието на споделяне
В Връзка → Споделяне на моя интернет проверете състоянието и броя свързани потребители.
- Споделянето е активно, 0 потребители: изчакват се връзки от други потребители.
- Споделянето е активно, поне 1 потребител: интернет се споделя със свързаните потребители.
- Повторно свързване: връзката за споделяне се опитва отново автоматично.
- Не може да се установи връзка с услугата: приложението не е успяло да провери състоянието ѝ. Не приемайте това за потвърждение, че споделянето е спряло.
Разгънете Подробности за връзката, за да видите изпратените и получените споделени данни и съобщенията за състоянието. Използването на вашата връзка от други участници е в журналите за достъп и препредаване.
Спиране или възобновяване на споделянето
Приложението няма превключвател само за споделянето. За да го спрете, спрете или премахнете фоновата услуга според операционната система. Спирането на услугата прекратява и личния ви VPN. Докато услугата е спряна, не можете да създадете нова VPN връзка.
Linux
За спиране само на текущо работещата услуга:
sudo systemctl stop muddog-engine.service
За да предотвратите автоматичното споделяне и при следващо стартиране, спрете услугата и изключете автоматичното стартиране.
sudo systemctl disable --now muddog-engine.service
За възобновяване и включване на автоматичното стартиране при зареждане:
sudo systemctl enable --now muddog-engine.service
Windows
Спрете текущата услуга от PowerShell, стартиран като администратор.
Stop-Service -Name muddog-engine
За да няма споделяне и при следващо стартиране, изключете автоматичното стартиране и спрете услугата.
Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Disabled
Stop-Service -Name muddog-engine
За възобновяване на споделянето и автоматичното стартиране:
Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Automatic
Start-Service -Name muddog-engine
macOS
В лентата с менюта на приложението изберете Service → Remove Background Service and Quit. Това премахва фоновата услуга и затваря приложението. Файлът на приложението, потребителските настройки и журналите за достъп и препредаване се запазват.
За повторна употреба стартирайте Muddog от /Applications и одобрете необходимите разрешения за услугата. При ново стартиране приложението опитва да регистрира услугата, затова споделянето също може да се възобнови. Отворете екрана за одобрение чрез Service → Background Service Settings….
При повторна употреба
При стартиране на услугата споделянето започва отново. Приложението автоматично се свързва с услугата, но за личния VPN трябва отново да натиснете Свързване с VPN.
Под Linux и Windows преинсталирането или обновяването на пакета активира и стартира услугата по време на инсталирането. Под macOS тя стартира отново след пускане на приложението и одобрение на услугата. Ако не желаете повече да участвате, премахнете пакета.