Негізгі мазмұнға өту

Muddog интернет бөлісуді басқару

Muddog — қатысушылар өзара интернет желісін бөлісетін P2P VPN. Сіз басқа қатысушылардың желісін пайдалана алатыныңыз сияқты, басқа қатысушылар да сіздің компьютеріңіз арқылы интернетке қосыла алады. Бұл ретте сіздің желіңіздің өткізу қабілеті қолданылады және сыртқы қызметтерге сіздің жалпыға ортақ IP (Public IP) мекенжайыңызбен кіргендей көрінуі мүмкін.

VPN қосылымы мен интернетті бөлісудің айырмашылығы​

Linux пен Windows жүйелерінде буманы орнатқанда, ал macOS жүйесінде қолданбаны алғаш іске қосып, фондық қызметті мақұлдағанда бөлісу басталады. Бұдан кейін компьютер қосылған кезде де қызмет автоматты түрде орындалады. Жеке VPN қосулы тұрғанына қарамастан бөлісу жұмыс істей береді.

ӘрекетМенің VPN қосылымымМенің интернетімді бөлісу
Қызметті іске қосуҚолмен қосылу қажет.Автоматты түрде басталады.
VPN қосылуБасқа қатысушының желісін пайдаланады.Жұмысын жалғастыра береді.
Қосылымды ажыратуБастапқы интернет желісіне қайтады.Жұмысын жалғастыра береді.
Қолданба терезесін жабуҚосылып тұрған болса, сол күйінде қалады.Жұмысын жалғастыра береді.
Қызметті тоқтату немесе буманы жоюТоқтатылады.Тоқтатылады.

VPN қолдану ауқымы, ел, MTU сияқты қолданбаның жеке VPN баптауларын өзгерткенде, ағымдағы бөлісу сеансы қайта басталмайды.

Бөлісу күйін тексеру​

Қосылым → Менің интернетімді бөлісу бөлімінен күйді және Қосылған пайдаланушылар санын тексеріңіз.

  • Бөлісуде, пайдаланушылар: 0 — басқа пайдаланушылардың қосылуын күтуде.
  • Бөлісуде, пайдаланушылар: 1 немесе одан көп — қосылған пайдаланушыларға интернетті бөлісіп жатыр.
  • Қайта қосылуда — бөлісу қосылымы автоматты түрде қайта әрекет жасауда.
  • Қызметке қосылу мүмкін емес — қолданба қызмет күйін тексере алмады. Бұл бөлісу толығымен аяқталды дегенді білдірмейді.

Осы аймақтағы Қосылым мәліметтерін ашсаңыз, бөлісілген дерек көлемі мен күй хабарламаларын көре аласыз. Басқа қатысушылардың сіздің желіңізді пайдалану тарихын Қосылымдар мен ретрансляция журналы бөлімінен қарауға болады.

Бөлісуді тоқтату немесе қайта бастау​

Қолданбада тек бөлісуді ғана өшіретін жеке батырма жоқ. Бөлісуді тоқтату үшін операциялық жүйеңізге сәйкес келетін тәсілмен фондық қызметті тоқтату немесе жою қажет. Қызметті тоқтатқан кезде сіздің жеке VPN қосылымыңыз да үзіледі және қызмет тоқтап тұрғанда жаңа VPN қосылымын жасау мүмкін болмайды.

Linux​

Қазіргі жұмыс істеп тұрған қызметті ғана тоқтату үшін келесі пәрменді орындаңыз:

sudo systemctl stop muddog-engine.service

Келесі жүктелу кезінде де автоматты түрде бөліспеу үшін тоқтатумен қатар автоқосылуды да өшіріңіз:

sudo systemctl disable --now muddog-engine.service

Қайта пайдалану үшін және жүйе жүктелгенде автоматты түрде қосылуын қамтамасыз ету үшін келесі пәрменді орындаңыз:

sudo systemctl enable --now muddog-engine.service

Windows​

Әкімші құқығымен ашылған PowerShell терезесінде ағымдағы қызметті тоқтатыңыз:

Stop-Service -Name muddog-engine

Келесі жүктелгенде де бөліспеу үшін автоматты іске қосылуды өшіріп, қызметті тоқтатыңыз:

Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Disabled
Stop-Service -Name muddog-engine

Бөлісуді қайта бастау және жүктелгенде автоматты іске қосылуды қайта қосу үшін келесі пәрменді пайдаланыңыз:

Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Automatic
Start-Service -Name muddog-engine

macOS​

Қолданбаның macOS мәзір жолағынан Service → Remove Background Service and Quit тармағын таңдаңыз. Фондық қызмет өшіріліп, қолданба жабылады. Қолданба файлы, пайдаланушы баптаулары және қосылым/ретрансляция журналдары сақталып қалады.

Қайта пайдалану үшін /Applications ішіндегі Muddog қолданбасын іске қосып, қажетті қызмет мақұлдауын аяқтаңыз. Қолданбаны қайта іске қосқанда қызметті тіркеуге әрекет жасайтындықтан, бөлісу де қайта басталуы мүмкін. Мақұлдау экранын Service → Background Service Settings… арқылы ашуға болады.

Қайта пайдаланған кезде​

Қызмет басталғанда интернетті бөлісу де қайта басталады. Қолданба қызметке автоматты түрде қайта қосылады, алайда жеке VPN үшін VPN қосылу түймесін басып, қолмен қайта қосылу қажет.

Linux және Windows жүйелерінде буманы қайта орнатқанда немесе жаңартқанда, орнату барысында қызмет қайта қосылып, іске қосылады. macOS жүйесінде қолданбаны қайта іске қосып, қызмет мақұлданғаннан кейін қайта басталады. Егер бұдан әрі желіге қатысқыңыз келмесе, Буманы жоюды қолданыңыз.