Muddog အင်တာနက် မျှဝေမှု စီမံခန့်ခွဲခြင်း
Muddog သည် ပါဝင်သူ အချင်းချင်း အင်တာနက်လိုင်းများကို မျှဝေသုံးစွဲကြသည့် P2P VPN ဖြစ်ပါသည်။ သင်သည် အခြား ပါဝင်သူ၏ လိုင်းကို အသုံးပြုသကဲ့သို့ပင် အခြား ပါဝင်သူများသည်လည်း သင်၏ ကွန်ပျူတာမှတစ်ဆင့် အင်တာနက်သို့ ချိတ်ဆက် အသုံးပြုနိုင်ပါသည်။ ထိုအခါ သင်၏ အင်တာနက် bandwidth ကို အသုံးပြုမည်ဖြစ်ပြီး ပြင်ပ ဝန်ဆောင်မှုများတွင် သင်၏ အများသုံး (public) IP ဖြင့် ဝင်ရောက်လာသည်ဟု မြင်တွေ့ရနိုင်ပါသည်။
မိမိ၏ VPN ချိတ်ဆက်မှုနှင့် အင်တာနက် မျှဝေမှု ကွာခြားချက်
Linux နှင့် Windows တွင် ပက်ကေ့ဂျ် ထည့်သွင်းပြီးသည်နှင့် ချက်ချင်း စတင်ပြီး macOS တွင် အက်ပ်ကို ပထမဆုံးအကြိမ် ဖွင့်လှစ်၍ နောက်ခံဝန်ဆောင်မှု (background service) ကို ခွင့်ပြုချက် ပေးပြီးနောက် မျှဝေခြင်း စတင်ပါသည်။ ထို့နောက် ကွန်ပျူတာ စတင် ဖွင့်လှစ်ချိန်တိုင်း ဝန်ဆောင်မှုသည် အလိုအလျောက် စတင်ပါမည်။ မိမိ၏ VPN ကို ချိတ်ဆက်ထားသည်ဖြစ်စေ၊ မချိတ်ဆက်ထားသည်ဖြစ်စေ မျှဝေမှုသည် ဆက်လက် လုပ်ဆောင်နေပါမည်။
| လုပ်ဆောင်ချက် | မိမိ၏ VPN | မိမိ၏ အင်တာနက် မျှဝေမှု |
|---|---|---|
| ဝန်ဆောင်မှု စတင်ခြင်း | ကိုယ်တိုင် ချိတ်ဆက်ရပါမည်။ | အလိုအလျောက် စတင်ပါသည်။ |
| VPN ချိတ်ဆက်ခြင်း | အခြား ပါဝင်သူ၏ လိုင်းကို အသုံးပြုပါသည်။ | ဆက်လက် အလုပ်လုပ်နေပါသည်။ |
| ချိတ်ဆက်မှု ဖြတ်တောက်ခြင်း | မူလ အင်တာနက်လိုင်းသို့ ပြန်လည် ရောက်ရှိပါသည်။ | ဆက်လက် အလုပ်လုပ်နေပါသည်။ |
| အက်ပ် ဝင်းဒိုးကို ပိတ်ခြင်း | ချိတ်ဆက်ထားခဲ့ပါက ဆက်လက် တည်ရှိနေပါမည်။ | ဆက်လက် အလုပ်လုပ်နေပါသည်။ |
| ဝန်ဆောင်မှုကို ရပ်တန့်ခြင်း သို့မဟုတ် ပက်ကေ့ဂျ် ဖယ်ရှားခြင်း | ရပ်တန့်သွားပါမည်။ | ရပ်တန့်သွားပါမည်။ |
VPN အသုံးပြုမှု နယ်ပယ်၊ နိုင်ငံ၊ MTU ကဲ့သို့သော အက်ပ်အတွင်းရှိ မိမိ၏ VPN ဆက်တင်များကို ပြောင်းလဲသော်လည်း လက်ရှိ လုပ်ဆောင်နေသော မျှဝေမှု sessions များကို ပြန်လည် စတင်ခြင်း မရှိပါ။
မျှဝေမှု အခြေအနေ စစ်ဆေးခြင်း
Connection → Internet sharing (ချိတ်ဆက်မှု → အင်တာနက် မျှဝေမှု) တွင် အခြေအနေနှင့် Connected users (ချိတ်ဆက်ထားသော အသုံးပြုသူ အရေအတွက်) ကို စစ်ဆေးပါ။
- Sharing (မျှဝေနေဆဲ)၊ အသုံးပြုသူ ၀ ဦး: အခြား အသုံးပြုသူများ ချိတ်ဆက်လာမည့်အချိန်ကို စောင့်ဆိုင်းနေပါသည်။
- Sharing (မျှဝေနေဆဲ)၊ အသုံးပြုသူ ၁ ဦး သို့မဟုတ် ထို့ထက်ပို: ချိတ်ဆက်ထားသော အသုံးပြုသူများထံ အင်တာနက် မျှဝေပေးနေပါသည်။
- Reconnecting (ပြန်လည်ချိတ်ဆက်နေဆဲ): မျှဝေမှု ချိတ်ဆက်မှုကို အလိုအလျောက် ပြန်လည် ကြိုးပမ်းနေပါသည်။
- Service unavailable (ဝန်ဆောင်မှုသို့ ချိတ်ဆက်၍မရပါ): အက်ပ်သည် ဝန်ဆောင်မှု အခြေအနေကို စစ်ဆေး၍ မရသော အခြေအနေ ဖြစ်ပါသည်။ မျှဝေမှု ရပ်တန့်သွားသည်ဟု မယူဆပါနှင့်။
ဤအပိုင်းရှိ Connection details (ချိတ်ဆက်မှု အသေးစိတ်) ကို ဖွင့်ကြည့်ပါက မျှဝေမှုမှတစ်ဆင့် ပေးပို့/လက်ခံခဲ့သည့် ဒေတာပမာဏနှင့် အခြေအနေ မက်ဆေ့ဂျ်များကို စစ်ဆေးနိုင်ပါသည်။ အခြား ပါဝင်သူများက မိမိ၏ လိုင်းကို အသုံးပြုခဲ့သည့် မှတ်တမ်းများကို ချိတ်ဆက်မှုနှင့် လက်ဆင့်ကမ်း မှတ်တမ်း တွင် ကြည့်ရှုနိုင်ပါသည်။
မျှဝေမှုကို ရပ်တန့်ခြင်း သို့မဟုတ် ပြန်လည် စတင်ခြင်း
အက်ပ်ထဲတွင် မျှဝေမှုကိုသာ သီးသန့် ပိတ်နိုင်သည့် ခလုတ် မရှိပါ။ မျှဝေမှုကို ရပ်တန့်လိုပါက မိမိ၏ စစ်ဆင်ရေးစနစ် (OS) နှင့် ကိုက်ညီသော နည်းလမ်းဖြင့် နောက်ခံဝန်ဆောင်မှုကို ရပ်တန့်ပါ သို့မဟုတ် ဖယ်ရှားပါ။ ဝန်ဆောင်မှုကို ရပ်တန့်လိုက်ပါက မိမိ၏ VPN ချိတ်ဆက်မှုသည်လည်း ရပ်တန့်သွားမည်ဖြစ်ပြီး ဝန်ဆောင်မှု ရပ်တန့်နေစဉ်အတွင်း VPN အသစ်ကို ချိတ်ဆက်၍ ရမည် မဟုတ်ပါ။
Linux
လက်ရှိ အလုပ်လုပ်နေသော ဝန်ဆောင်မှုကိုသာ ရပ်တန့်ရန် အောက်ပါ command ကို အသုံးပြုပါ -
sudo systemctl stop muddog-engine.service
နောက်တစ်ကြိမ် ကွန်ပျူတာ ဖွင့်ချိန်တွင်လည်း အလိုအလျောက် မျှဝေခြင်း မဖြစ်စေရန် ရပ်တန့်ခြင်းနှင့် အလိုအလျောက် စတင်မှုကို ပိတ်ခြင်းတို့ကို တစ်ပြိုင်နက် လုပ်ဆောင်ပါ -
sudo systemctl disable --now muddog-engine.service
ပြန်လည် အသုံးပြုရန်နှင့် စနစ်စတင်ချိန် အလိုအလျောက် ဖွင့်ရန် အောက်ပါ command ကို အသုံးပြုပါ -
sudo systemctl enable --now muddog-engine.service
Windows
Administrator (စီမံခန့်ခွဲသူ) လုပ်ပိုင်ခွင့်ဖြင့် ဖွင့်လှစ်ထားသော PowerShell တွင် လက်ရှိ ဝန်ဆောင်မှုကို ရပ်တန့်ပါ -
Stop-Service -Name muddog-engine
နောက်တစ်ကြိမ် ကွန်ပျူတာ ဖွင့်ချိန်တွင် မမျှဝေစေရန် အလိုအလျောက် စတင်မှုကို ပိတ်ပြီး ဝန်ဆောင်မှုကို ရပ်တန့်ပါ -
Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Disabled
Stop-Service -Name muddog-engine
မျှဝေမှုကို ပြန်လည် စတင်ပြီး စနစ်စတင်ချိန် အလိုအလျောက် စတင်စေရန် အောက်ပါ command ကို အသုံးပြုပါ -
Set-Service -Name muddog-engine -StartupType Automatic
Start-Service -Name muddog-engine
macOS
အက်ပ်၏ macOS menu bar မှ Service → Remove Background Service and Quit ကို ရွေးချယ်ပါ။ နောက်ခံဝန်ဆောင်မှုကို ဖယ်ရှားပြီး အက်ပ်ကို ပိတ်လိုက်ပါမည်။ အက်ပ်ဖိုင်များ၊ အသုံးပြုသူ ဆက်တင်များနှင့် ချိတ်ဆက်မှု/လက်ဆင့်ကမ်း မှတ်တမ်းများသည် ဆက်လက် တည်ရှိနေပါမည်။
ပြန်လည် အသုံးပြုရန် /Applications ရှိ Muddog ကို ဖွင့်ပြီး လိုအပ်သော ဝန်ဆောင်မှု ခွင့်ပြုချက်ကို ပြီးဆုံးအောင် ဆောင်ရွက်ပါ။ အက်ပ်ကို ပြန်လည်ဖွင့်လိုက်ပါက ဝန်ဆောင်မှု မှတ်ပုံတင်ရန် ကြိုးပမ်းမည်ဖြစ်၍ မျှဝေခြင်းလည်း ပြန်လည် စတင်နိုင်ပါသည်။ ခွင့်ပြုချက် မျက်နှာပြင်ကို Service → Background Service Settings… မှတစ်ဆင့် ဖွင့်နိုင်ပါသည်။
ပြန်လည် အသုံးပြုသည့်အခါ
ဝန်ဆောင်မှု စတင်သည်နှင့် မျှဝေမှုသည် အလိုအလျောက် ပြန်လည် စတင်ပါမည်။ အက်ပ်သည် ဝန်ဆောင်မှုထံသို့ အလိုအလျောက် ပြန်လည် ချိတ်ဆက်မည် ဖြစ်သော်လည်း မိမိ၏ VPN ကိုမူ Connect VPN (VPN ချိတ်ဆက်ရန်) ကို နှိပ်ပြီး ကိုယ်တိုင် ပြန်လည် ချိတ်ဆက်ရပါမည်။
Linux နှင့် Windows တွင် ပက်ကေ့ဂျ်ကို ပြန်လည်ထည့်သွင်းခြင်း သို့မဟုတ် အပ်ဒိတ်လုပ်ခြင်း ပြုလုပ်ပါက ထည့်သွင်းစဉ်အတွင်း ဝန်ဆောင်မှုကို အလိုအလျောက် ပြန်လည်ဖွင့်လှစ်ပေးမည် ဖြစ်ပါသည်။ macOS တွင်မူ အက်ပ်ကို ပြန်လည်ဖွင့်၍ ဝန်ဆောင်မှု ခွင့်ပြုချက် ပေးပြီးနောက် ပြန်လည် စတင်ပါမည်။ ဆက်လက် မပါဝင်လိုတော့ပါက ပက်ကေ့ဂျ် ဖယ်ရှားခြင်း ကို ကြည့်ရှုပါ။