Przejdź do głównej zawartości

Reguły aplikacji i domen

Reguły aplikacji i domen w Windows oraz Linuksie określają, które zapytania DNS mają używać Mudfish i które połączenia WWW obejmuje opcjonalna ochrona WWW. Reguły dotyczą DNS także przy wyłączonej ochronie WWW. Żądania poza wybranym zakresem są wysyłane pierwotną trasą i mogą być nieszyfrowane.

Aby edytować reguły, otwórz Ustawienia → Zakres DNS i WWW.

Wybór aplikacji​

Pusta lista oznacza wszystkie aplikacje. Wybierz aplikacje z listy lub użyj Wpisz nazwę aplikacji ręcznie. W Windows i Linuksie używa się nazwy pliku wykonywalnego bez ścieżki i argumentów, na przykład firefox.exe w Windows lub firefox w Linuksie.

Zakres aplikacji i domen — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)
Zakres aplikacji i domen — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)

Dodawanie reguł domen​

W Domenach objętych ochroną lub Domenach wykluczonych wpisuj po jednej regule w wierszu.

RegułaDopasowanie
example.comTa domena i jej subdomeny.
=example.comWyłącznie dokładnie ta domena.
*.example.comTylko subdomeny, np. www.example.com.

Pusta lista domen objętych ochroną oznacza wszystkie domeny. Wykluczenia mają pierwszeństwo przed regułami włączającymi. Wpisuj tylko nazwy domen, bez https:// i ścieżek URL. Po edycji naciśnij Zastosuj ustawienia.

Reguły domen — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)
Reguły domen — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)

Stosowanie reguł​

Wybór aplikacji lub dodanie reguł domen włącza automatyczne przechwytywanie i wyłącza Zmieniaj systemowe ustawienia DNS podczas działania. Zapisz zmiany przez Zastosuj ustawienia, a następnie ponownie otwórz istniejące połączenia.

W Linuksie wybór aplikacji i domen wymaga wersji Linux 6.6 lub nowszej z obsługą eBPF. Wybór pojedynczych aplikacji wymaga również cgroup v2 i obsługi BTF w jądrze. Przy zapytaniach obsługiwanych przez wspólny systemowy resolver DNS może nie udać się rozpoznać aplikacji, która je wysłała.

Aby ponownie objąć wszystkie aplikacje i domeny, wyczyść listę aplikacji, listę domen objętych ochroną i listę wykluczeń, a następnie zastosuj ustawienia. Automatyczne przechwytywanie pozostanie włączone. Instrukcję wyłączania znajdziesz w ustawieniach połączenia.