Przejdź do głównej zawartości

Pamięć podręczna, historia i reset

Na stronie Ustawienia możesz odświeżyć zapisane odpowiedzi DNS, sprawdzić ostatnią aktywność i przywrócić domyślne ustawienia aplikacji.

Czyszczenie pamięci podręcznej DNS​

Mudfish przechowuje odpowiedzi DNS w pamięci podręcznej do wygaśnięcia TTL. Jeśli adres witryny się zmienił, naciśnij Ustawienia → Sposób połączenia i zarządzanie → Wyczyść pamięć podręczną, aby następne zapytanie pobrało nową odpowiedź. Ta funkcja czyści pamięć Mudfish. Inne aplikacje mogą mieć własną pamięć DNS.

Pamięć podręczna DNS i reset — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)
Pamięć podręczna DNS i reset — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)

Ostatnie domeny​

Rejestrowanie jest domyślnie wyłączone. W Ustawieniach włącz Pokazuj ostatnie domeny i rejestruj obsługę WWW, a następnie zastosuj zmiany. Na ekranie Uruchamianie/zatrzymywanie zobaczysz do 32 ostatnich pozycji. Wyświetlane są zapytania DNS, a w Windows/Linuksie przy włączonej ochronie WWW również połączenia WWW. Zapytania DNS można wyświetlać także bez ochrony WWW.

Ostatnie zapytania DNS — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)
Ostatnie zapytania DNS — Mudfish DNS 0.1.3 (Linux)

Zapis zapytania DNS nie oznacza, że użytkownik odwiedził daną witrynę. Stan połączenia WWW Zakończono dzieloną transmisję oznacza pomyślne wysłanie danych początkowych, a nie prawidłową odpowiedź witryny.

Wyczyść listę, zatrzymanie DNS lub zastosowanie ustawień usuwa historię z ekranu. Wyniki ochrony WWW zarejestrowane w Windows i Linuksie pozostają także w dzienniku usługi. Wyczyszczenie listy lub zatrzymanie DNS nie usuwa tego dziennika.

Resetowanie ustawień​

Wybierz Ustawienia → Sposób połączenia i zarządzanie → Przywróć domyślne, a następnie potwierdź przez Zresetuj wszystkie ustawienia. Reset obejmuje wszystkie zapisane ustawienia i edytowane zmiany, w tym serwery, reguły aplikacji i domen, ochronę WWW, proxy, historię oraz automatyczne uruchamianie. Język interfejsu wraca do języka urządzenia.

Jeśli DNS działa, uruchomi się ponownie z ustawieniami domyślnymi, co może przerwać istniejące połączenia. Jeśli jest zatrzymany, pozostanie zatrzymany. Aby anulować tylko niezapisane zmiany, użyj Cofnij.

Aby wysłać informacje diagnostyczne do pomocy technicznej, skorzystaj z raportu o problemie.